Friday, November 17, 2006

Εδώ Πολυτεχνείο...




...Eδώ Πολυτεχνείο,εδώ Πολυτεχνείο! Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών,των ελεύθερων αγωνιζόμενων ελλήνων....

Πολύ σημαντική μέρα η σημερινή κατά τη γνώμη μου. Όποτε ακούω αυτά τα λόγια ανατριχιάζω. Ανατριχιάζω στη σκέψη του τι έγινε εκείνο το βράδυ του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές, το Πολυτεχνείο, το τανκς, η Χούντα, ο φασισμός…
Δεν είχα γεννηθεί τότε, δεν έχω πάει ποτέ στην πορεία, δεν έχω πάει ποτέ να αφήσω ένα λουλούδι αλλά κάθε φορά που αναλογίζομαι τα γεγονότα σχεδόν δεν τα πιστεύω. Δεν χωράει ο νους μου το πόσο πάθος, δύναμη, πείσμα, θέληση, θάρρος, αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία και την παιδεία είχαν τότε οι νέοι και απ’την άλλη πόση αδιαφορία, μίσος, κυνικότητα και σκληρότητα μπορεί να είχαν κάποιοι για να στείλουν ένα τανκς ενάντια σε άοπλα 18χρονα και 20χρονα παιδιά, παραβιάζοντας το άσυλο του Πανεπιστημίου.
Είμαι φοιτήτρια και ντρέπομαι που λέω ότι δεν έχω πάει ποτέ στην πορεία (αν και θα το θέλω) αλλά μου τη δίνει αφάνταστα που κάποιοι αναρχικοί κουφιοκέφαλοι περιμένουν αυτή τη μέρα για να δημιουργήσουν επισόδεια, να πετάξουν μολότοφ και να παίξουν ξύλο με τα ματ. Αυτή τη μέρα κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε η πορεία να είναι ειρηνική και αφιερωμένη σε εκείνα τα παιδιά που πέθαναν, τραυματίστηκαν και αγωνίστηκαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο ενάντια στη Χούντα και τον φασισμό και πέρασαν έτσι στην Ιστορία. Ήταν μια ανεπανάληπτη πράξη που δε νομίζω ότι μπορεί εύκολα να ξανασυμβεί και δεν ξέρω κατά πόσο η δικιά μας γενιά και νεολαία θα είχε τα κότσια να συμμετάσχει σε κάτι τόσο μεγάλο και ανάλογης σημασίας. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι τα ιδανικά που προανέφερα επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας και ότι θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι παρόμοιο...

3 comments:

allmylife said...

μπα...
εγώ ξέρω!
Πολλοί από σας "έχουν τα κότσια"
Φροντίζουν όμως, να σας σκοτώνουν τις αφορμές...
Μπράβο! για το κείμενο.
Καλημερούδια.

Anonymous said...

Εχεις απόλυτο δίκιο.

Του χρόνου να πάμε να αφήσουμε ένα τριαντάφυλλο.

Ώρες ώρες πιστεύω ότι η δικιά μας γενιά είναι ικανή να κάνει καταλήψεις επειδή η τυρόπιτα είναι στρογγυλή και δεν ξέρουν από που να αρχίσουν!!

skarthali said...

exo na po oti mia fili pige stin poreia me ena block 80-100 atomon.

kath' oli ti diarkeia ta mat touw eixan perikiklomenous koitazontaw me lisasmeno ifos.

sti mesi tis poreias tous kanane ntou me dakrigona XORIS na kounithei fillo... XORIS kaneis ka krataei oxi kadroni, oute petradaki. XORIS kaneis na foraei koukoula, kranos, i otidipote allo.

kaneis den eixe paei gia na tsaboukaleutei k na pesei xilo.

mazepsane 16xrona k 17xrona k ta odigisan sto tmima opou k tous ferthikan me tropo pou armozei se EGLIMATIES k mono.

AN den einai fasismos na epitithesai se kapoion mono k mono epeidi den sou aresei to πανώ tou i oi idees pou ipostirizei, tote TI pragmatika einai o fasismos? kai TI einai i dimokratia?

exo na po oti osoi den pane stis poreies, den exoun ksexasei ti egine ekeino ton noembri.

exo na po oti –opos apodeithike– ta mat k oloi autoi pou exoume epilexei na dioikoun dimokratika ti xora mas einai autoi pou fanatizoun ti neolaia me ti diki tous kai mono siberifora.

den leo oti den iparxoun exaireseis. Yparxoun atoma pou blepoun tin poreia (k kathe poreia) os tropo na xespasoun k na xtipisoun.

STO SIGEKRIMENO simban pou perigrafo, omos, OLOI itan ekei gia mia eiriniki poreia sti mnimi olwn autwn tvn anthropwn pou exasan ti zoi tous gia «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

auta!